Blad 1 van 31 bladen

Volgend blad    Laatste blad


 Generatie I


 
1    Cornelis Philippus (Kees) DOCTER, geboren op maandag 10 november 1913 te Rotterdam, overleden op maandag 10 mei 1993 om 10.45 uur te Rotterdam op 79-jarige leeftijd[1], gecremeerd op donderdag 13 mei 1993 te Capelle aan den IJssel. Crematorium Schollevaar, burg Schalijlaan 2, Capelle ad IJssel.

 

Afbeelding met persoon, kleding, peuter, schoeisel

Automatisch gegenereerde beschrijving
Cornelis Philippus (1915)

 

CPh was chef tijdschrijver bij de metaalfabriek Rademakers te Rotterdam Kralingse Veer, gemeenteraadslid voor de PvdA Capelle aan den IJssel, secretaris van de metaalbond FNV en benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

 

Op 31 maart 1943 vond in Rotterdam het zogenaamde “vergissingsbombardement’ van 31 maart 1943 plaats, waarbij Amerikaanse Vliegende Forten hun explosieve lading per ongeluk op woonwijken in Rotterdam-West dropten. Bij dat bombardement werden onder andere een groot deel van de Schiedamseweg en de daar in de buurt liggende straten getroffen. Daar hoorde ook de Gijsingstraat bij. Diverse woningen lagen in puin of brandden af’’.

 

In 1943 werden naburige woonblokken door bevriende vliegtuigen gebombardeerd. De Gijsingstraat en woonblokken achter de Bussinghstraat waren de klos en zo onstond een speelterrein voor de jeugd genaamd ‘de Puin’.

 

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis

Gijsinghstraat in puinAfbeelding met tekst, krant

Automatisch gegenereerde beschrijving

 


Maar het oorlogsleed was nog lang niet voorbij. Want eind 1944 volgde de razzia, omdat de ‘weerbare kerels’, zo vreesden de Duitsers, vermoedelijk in opstand zouden komen tegen de bezetter. Op 10 november 1944 (zijn verjaardag) werd Cornelis samen met zo’n 50.000 andere Rotterdammers opgepakt bij de razzia van Rotterdam door de Duitsers. Stelselmatig werden wijken afgezet en de mannen van 17 t.m. 45 jaar gesommeerd zich te melden voor werk in Duitsland. Op een aantal plekken in Rotterdam werden de mannen verzameld om vervolgens te voet, per trein of boot weggevoerd te worden.

Op 10 november stonden de meeste mannen in de Bussinghstraat opgesteld, zoals verordonneerd. Omdat er niets gebeurde, ging iedereen na verloop van tijd weer naar huis. ,,Behalve één man, die bleef staan. Tegen de avond kwam een Duitser en hij vroeg aan die man: ‘Wat doe je hier, je had allang weg moeten zijn!’ Waarop de man antwoordde: ‘En de rest van de mannen uit de straat dan?’’

Binnen de kortste keren werd een groot aantal, met geweren gewapende Duitsers opgetrommeld en werd huis na huis bezocht en gecontroleerd. Alle mannen werden uit de woningen gehaald. Ook Cph. Wat er vervolgens gebeurde is gereconstrueerd aan de hand van briefjes van ooggetuigen.

Haarlem, 11 november 1944, vrijdagmorgen 10 uur
In colonne moesten we naar het Marconiplein lopen, waar we naar loodsen gestuurd werden aan de Keilehaven. Tot 12 uur stonden we daar in de kou. Vervolgens in de stortregen op mars naar Delft, waar wij ‘s avonds om 21.30 uur aankwamen. Wij werden naar een lokaal gebracht en mochten gaan rusten. Goed en wel op de grond gelegen, kwam er een order dat wij weer weg moesten. Alles weer gepakt en warm eten halen, waarvoor wij 2 uur in de rij moesten staan. Toen dat met veel gedruis gehaald was konden wij 3 uur gaan slapen. Natuurlijk geen oog dicht gedaan. Zaterdagnacht 1 uur voor de deur in de kou gestaan en vervolgens lopend naar station Delft. Wij werden  behandeld als krijgsgevangenen en niet als tewerkgestelden. Van Delft ging het met het spoor met 60 man in een beestenwagen, die de Duitsers van buiten afsloten. Binnen was het niet te harden van de stank. Gisteren tot Haarlem gekomen, waar wij van de bevolking veel hebben gekregen, onder andere kaken, sigaretten enzovoorts. ‘s Avonds in het donker zijn wij weer gaan rijden en kwamen ’s morgens om half 3 in Amersfoort aan. Om 12 uur was er nog altijd niets te eten. Wij huisden nog steeds in dezelfde spoorwagon met het verschil dat wij er nieuw stro ingelegd hebben. Verondersteld werd dat de “te werk gestelden” naar D (Duitsland - red.) gebracht zouden worden om daar gedurende de rest van de oorlog te blijven. Het verblijf in de wagon was troosteloos en oervervelend. Schrijven viel niet mee omdat iedereen op je lip zat en mee kon lezen. De behoefte werd gedaan in een open gat in de wagon, zittend in de wind. De eerste keer schaam je je dood later wordt het gewoon. De goeden kost, rookartikelen en 5 gulden bleven uit. In Haarlem zijn er een paar gevlucht van wie er 2 dood geschoten zijn.

Cornelis Philippus is in Wuppertal ondergebracht. Te samen met straatgenoten en eveneens opgepakte vrienden besloot een aantal van hen bij elkaar te blijven. Als beroep werd destijds bankwerker opgegeven. Omdat CPh’s enige referentie met de bank die van thuis was en in het park werd hij ingezet door zijn groep om voor eten te zorgen.

 

Op 7 mei 1945 is hij ontslagen uit de “arbeitzeinsatz”. H   ij gaf aan 2 van hem afhankelijke huisgenoten (Neeltje en Hans) te hebben en was werkzaam als kantoorbediende bij Rademakers te Rotterdam.

Expliciet is vermeld dat hij geen krijgsgevangene was. De onder vermelde kaart is in het engels opgesteld. Mogelijkerwijs is hij vrijgelaten door de inmiddels aanwezige Amerikanen.

Samen met zijn vriend Jan Soek (kachelsmid uit Delfshaven) gingen zij liftend naar Nederland en verbleven enige tijd in Veghel bij een boerenfamilie. Omdat de ouders van Jan Soek in juni 1945 50 jaar getrouwd waren besloten Jan en Cph verder liftend naar Rotterdam te gaan waar zij in juni inderdaad tijdig arriveerden.

 

Alle gedeporteerde mannen uit de Bussinghstraat zijn, op een na, teruggekomen.

 

 

 

De vriendschap bleek diep geworteld. Jan en CPh bleven hun hele leven contacten onderhouden. Jan reed de familie Docter tussen 1954 en 1959 steevast naar hun vakantieadres op de Veluwe.

 

Wijs geworden van de overheersing door de Duitsers meldde CPh zich bij de Burgerbescherming en werd daar als Blokhoofd opgesteld

 

zn. van Arend DOCTER (zie 2) en Anna DELWEL (zie 3).
Getrouwd op 27-jarige leeftijd op woensdag 4 juni 1941 te Rotterdam[2]

 

                                Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, portret, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving   Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, portret

Automatisch gegenereerde beschrijving

 


met Neeltje Geertrui (Nel) van LINDT, 25 jaar oud, geboren op vrijdag 7 januari 1916 te Rotterdam[3], overleden op maandag 2 april 2007 te Gouda op 91-jarige leeftijd, gecremeerd op donderdag 5 april 2007 te Gouda.

In 1938 werkte Neeltje bij de familie Boele. Meneer Boele was voorzitter van de werkmansbond, hij had een eigen bedrijf in de Wandeloordstraat. Neeltje mocht alles zelf regelen, de boodschappen doen, koken en verdiende er 4 1/2 gld per week met een dienstje van een halve dag. Bij hun huwelijk kregen Neeltje en Cornelis 25 gulden.

 

Dr. van Matthijs Johannes Lodewijk van LINDT, werkman (1900), werknemer van drijfriemenfabrikant Hage te Delft, drijfriemenfabrikant te Rotterdam (tel 10-55073).

 

In 1934/35 werd het bedrijf van Matthijs aan de Botersloot door brand getroffen. Opa werd niet vervolgd omdat hij niet verzekerd was en hij derhalve geen belang had bij brand. Het gezin woont in de Dirk Smitsstraat, verhuist naar het pand aan de Botersloot en tenslotte naar het Stokviswater waar het bedrijf in mei 1940 als gevolg van de bombardementen op Rotterdam volledig uitbrandde. Matthijs was lid van de SDAP, de VARA en verder van de oudercommissie van de school aan de Assendelftstraat, waar tante Heintje, Rika, Wim, Piet en Neeltje naar school gingen.

 

en Pietertje HARTMAN.

 

 

 

Afbeelding met persoon, jongen, baby, meubels

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met persoon, grond, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

            Hans en Cees (1946)                                                                                                    Hans en Cees (ca 1951)

 

Afbeelding met tekst, persoon, buiten, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving

Gerard, Hans, Peter van Veen, en Cees (ca 1957)

 

 

                            Afbeelding met persoon, kind, binnen, jong

Automatisch gegenereerde beschrijving

Hans, Cees en Gerard (ca 1951)

 

 

.

  Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

Hans, Cees en Gerard (ca 1956)

 

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving   Afbeelding met Menselijk gezicht, kleding, persoon, tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

      Afbeelding met raam, gebouw, buitenshuis, eigendom

Automatisch gegenereerde beschrijving  

 

 

 

 

 

Afbeelding met binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

-          Snoepwinkel
Aan het begin van de Bussinghstraat bevond zich de snoepwinkel van Oké. Daar kocht je zoethout voor een cent zoals Wim Zonneveld in het “tuinpad van mijn vader” zong. Een ijsje van Jamin kostte 10 cent en een dubbeldikke 15 cent.

 

-          Vingers en de rioolput
Ceesje ging Gerard laten zien dat hij een putdeksel kon lichten. Jawel dat kon hij wel als 6-jarige. Gerard werd uitgenodigd over de rand te kijken want er zat een klein wilt hondje in het riool. Gerard deed dat dus en net op dat moment bleek Ceesje iets minder sterk dan eerder gedacht. Het deksel werd te zwaar. Met een luide schreeuw waarschuwde hij nog zodat Gerard zijn hoofd kon terugtrekken. Voor de vingers was het te laat. Gelukkig niets gebroken maar de vingertjes moesten wel met naald en draad gehecht worden.

 

-          De teil en de kachel

Op jonge leeftijd was er de wekelijkse wasbeurt in de teil. Neeltje warmde water op het gasfornuis en om beurten gingen we in de teil in volgorde van jong naar oud. ’s-Winters kwam je uit de keuken met een handdoek om en ging je voor de kachel staan om op temperatuur te blijven. Totdat Cees op een kwaad moment tegen de tafel duwde en Gerard met blote billen op de gloeiende kachel terecht kwam. Dat deed zeer! De blaren waren ruimschoots aanwezig en hij kwam een tijdje niet op school.

 

-          Slapen op zolder

We sliepen op zolder. 1 2 persoons bed en 2 eenpersoons. Het was vaak keten op zolder. Als het te lang duurde stootte Pa met een bezemstok tegen het plafond hetgeen weinig oploste. Vervolgens verscheen hij aan de voet van de trap met de mededeling dat dit de laatste waarschuwing was. Als het dan nog niet stil was, kwam hij naar boven en greep de eerste die niet in bed lag. Die kreeg dan met zijn pantoffel. Als je hard schreeuwde was dat voldoende. Daarna was het wel stil. Pijn deed het nooit. Er werd wel gewaarschuwd maar nooit echt geslagen.

 

-          De trap

De trap was bekleed met een cocos loper. Dat was pijnlijk als je je benen stootte. Op zekere dag struikelde Cees en viel langs de trap naar beneden. Buurvrouw de Jong was not amused maar vroeg of hij wel uit wilde kijken voor haar pas geboende overloop. Neeltje was des duivels. Toen later de familie de Jong het kolenhok ging reinigen terwijl Neeltje haar was had opgehangen was de maat vol. CPh ging verhaal halen en dat kwam hem op een klacht wegens huisvredebreuk te staan.

-          Leren fietsen
Fietsen leerde je op straat. Er waren nog vrijwel geen auto’s dus je liep weinig risico. Pietjes vader had een klein blauw fietsje aangeschaft of mogelijk zelf gemaakt. De  eerste rondjes werd je ondersteund, zijwieltjes bestonden toen nog niet, en al snel
moest je alleen. Het fietsje was een doortrapper met als nadeel dus het ontbreken van een terugtraprem. Het effect was kapotte enkels, maar je kon wel fietsen.

 

-          Drollenvangers en anoraks
Op enig moment kwamen ‘Plusfours’ in de mode en de familie Docter kocht er meteen 3. Zowel Hans, Cees als Gerard mochten zo’n ‘drollenvanger’ aan. Wanneer 1 van de jongeheren er uitgegroeid was, werd de broek aan de opvolger gegeven. Zo kreeg Gerard naast de zijne later ook de 2 andere broeken aangemeten. De laatste broek bleef helaas al na 1 dag in het prikkeldraad hangen. Ook jassen werden massaal ingekocht. Dus toen de anorak in de mode kwam meteen 3 aangeschaft. Zal Wim ook wel niet gehaald hebben.

 

-          Markt Spanjaarsstraat
In de Spanjaardstraat was een warenmarkt waar je regelmatig te vinden was. De kunst was dan om kale kippenpoten te jatten waar je dan rare dingen mee deed zoals aan je hengel binden als je in de Schie aan het vissen was.

-          De Puin
De Puin is ontstaan door het ‘vergeten’ bombardement in 1943. Door bevriend vuur werden achter de Schiedamseweg een aantal huizenblokken vernietigd. Het werd een mooi speelterrein midden in de stad waar je tenten op kon zetten, pannenkoeken bakken en fikkie stoken zonder dat iemand zich druk maakte. Nou ja, niemand. Neeltje mopperde wel als je thuis kwam en een uur in de wind stonk. En je had nog wel zo aan elkaar geroken en speciaal niet in de wind gestaan. In de 2e helft van de 50’er jaren kwam de woningbouw op gang en verdween de Puin. Tijdens de bouw kwam nog een grote ronde niet ontlplofte vliegtuigbom te voorschijn. Het nieuwsgierige publiek werd met een lint op afstand gehouden om het toneelspel te aanschouwen waar heden ten dage een hele woonwijk ontruimd zou worden.

-          Het badhuis
In de Bruinstraat was een gemeentelijk badhuis gevestigd. Als kind ging je, wanneer je de teil ontgroeid was, wekelijks naar deze locatie.Daar mocht je in 20 minuten alle zorgen wegspoelen. Het was een douche maar al snel was ontdekt dat, wanneer je de afvoer afsloot, er een laag water van ca 15 cm diep ontstond en je dus al bijna een bad had. Na ruim een uur had de badmeester door dat de 20 minuten wel erg lang duurden en kwam hij op de deur bonsen zodat je snel je spullen pakte en vertrok.

 

-          Voetballen op straat

Op straat mocht niet gevoetbald worden, welk verbod doorgaans genegeerd werd. In de straat waren pakhuizen en die dienden als doel. Dat de stuitende ballen tot boven in de woningen goed te horen waren en tot groot ongenoegen leidden was geen issue. Wel werd de politie gebeld. Op enig moment werd een groepje waaronder Hans en Cees betrapt en die moesten mee naar het bureau Marconiplein waar zij in een cel gestopt werden. Gerard had franse les op de basisschool en baalde dat hij de happening gemist had. Rond etenstijd belde de dienstdoend politieagent aan met de melding dat de beide zoons vast zaten vanwege voetballen op straat. CPh was niet onder de indruk, vroeg waar de kinderen dan moesten spelen en meldde dat hij eerst zou gaan eten en daarna Hans en Cees wel op zou komen halen. Met een “Gaat heen en zondigt niet weder” werden deze weer losgelaten. Voetbal werd vervolgens vervangen door handbal, want daar was niets over gezegd.

-          Sinterklaas

Sinterklaas werd uitgebreid gevierd en altijd met gedichten en surprises. Er werd wat afgeknutseld in huize Docter. Om beurten werd een ieder op de hak genomen en je moest soms heel ver lopen en lang zoeken om je uiteindelijke cadeau te vinden. De Docters hielden ook na hun huwelijk deze traditie veelal in stand en later werden de surprises steeds kunstzinniger.


Afbeelding met klok, persoon, muur, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving-          Stoeien met Cees

Cees wilde altijd vechten. Vanwege de ongelijke strijd mocht Pietje Gerard helpen. Dat ging goed totdat Cees het te lastig kreeg en een wat gemenere insteek koos. Gerard sloeg hem hard met een hengeldeel op zijn hoofd en maakte dat hij wegkwam. Dwars door een weiland en via een heel smal plankje over de sloot. De voorsprong was voldoende vooral toen bleek dat de fiets van Cees nog op slot stond. Gerard koos eieren voor zijn geld en kwam die dag niet meer terug om te vissen. De hengel kwam ’s-middags met ander tuig weer thuis.

 

-          Zang bij kleine stem 

Muzikale scholing was een groot goed. Dus als kind werd je bij de ‘Kleine Stem’ geplaatst. Dit bleek geen succes. Was waarschijnlijk doel van NG om een halve dag rust te hebben. Drie jongens op zaterdag naar de kleine stem met een dubbeltje voor de tram. Als ze gingen lopen mochten ze het dubbeltje houden. Dat werd dus lopen! De zangcarrière van Gerard werd na 4 weken ruw in de knop gebroken. Mogelijkerwijs ten gevolge van gebrek aan talent. Hij kreeg destijds dan ook geen blokfluit die de anderen wel hadden.

-          Veemarkt
Tijdens de schoolvakanties stond altijd een bezoek aan de veemarkt op de agenda. Paarden moesten draven en koeien werden gedreven. Er werd ruw met de dieren omgesprongen en de Dierenbescherming bestond kennelijk nog niet. Een hele bezienswaardigheid was het toen een boer een rotschop van een paard kreeg en enige tijd in het café moest bijkomen. Een geliefde activiteit was het laten zuigen op je hand door een jonge koe. In het begin doodeng omdat je bij een onverwachte beweging van het kalf zo maar je vingers kwijt zou zijn maar nadat verteld was dat een koe geen voortanden heeft, ging het wel.

 

Afbeelding met gebouw, buitenshuis, hemel, zwart-wit

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

-          Vissen in de Schie en Kralingse plas

Favoriete plaatsen om te vissen waren de Schie en de Kralingse plas. De paling uit de plas mocht mee naar huis waarna deze doorgaans gestroopt werd en vervolgens door Neeltje gebakken. 1 Paling overleefde en mocht op het balkon in een teiltje. Om deze te voeren waren met een schepnetje kleine vorentjes en karpertjes gevangen en er bij gedaan. Wat waterplanten voltooiden het geheel. De paling had het kennelijk wel naar zijn zin want hij overleefde de winter.

 

Op enig moment deed een hond een hap naar de palinghaak met als gevolg een hond aan de haak.  Gelukkig was de weerhaak niet in de neus gedrongen maar ja wie haalde de haak uit een gillende hond. Die kwam gelukkig met de schrik vrij.

Vakanties

Vanaf 1956 ging de familie Docter op vakantie naar Garderen, Putten en Ermelo en juist in de tijd dat Peter Koelewijn zijn grote hit “Kom van dat dak af” scoorde. Hans en Cees hadden dat begrepen dus toen er in het huisje buiten een ladder naar de bovenverdieping stond, besloten zij eea te gaan inspecteren. Wisten zij veel dat je niet naast de balken moest lopen en dat het plafond van zachtboard was, dus zakten zij er door heen en kon CPh weer eea uit gaan leggen.

 

-          Verhuizing naar Capelle
De verhuizing van Rotterdam naar Capelle aan den IJssel in 1960 was een cultuurschok. Aan het Meidoornveld waren 4 nieuwe flats gebouwd. Per woningbouwvereniging waren de woningen toegewezen. De verzuiling was behoorlijk doorgevoerd dus katholiek bij katholiek, hervormd bij hervormd etc. In de laatste flat op de 4e verdieping op nr 496 woonden de Docters. Tot en met de 4e verdieping was wettelijk geen lift verplicht dus was er ook geen lift. Er was wel een kelder waar het gereedschap en de aardappelen, fietsen etc stonden. De zondagsrust was in Capelle een groot goed. Vervelender was dat die toch min of meer opgedrongen werd aan ruimer denkenden.

-          Klaverjassen
Op zondag werd er steevast geklaverjast. 2 en als het zo uitkwam 3 tafels klaverjassers van ’s-ochtends ca 11.00 uur tot in de avond. Als er 1 naar huis ging was er altijd wel een ander beschikbaar en anders speelde je met een boekje.

-          Dansles

Als jongeling ging je op dansles dus ook Cees en Gerard. Bij Meijer et Fils o.l.v. heer Rodenburg werd eerst geoefend op de diverse voorgeschreven Foxtrots, Walsen, Tango’s etc en was er later op de avond gelegenheid tot vrij dansen. Als je vastere verkering had, kreeg je van Rodenburg wat meer ruimte om inniger te dansen zo lang je tenminste nog op les zat. Zodra de lessen afgelopen waren werden andere normen gesteld en kreeg je eerst een vriendelijke vermaning en daarna een verwijzing naar het park. Daar ontmoette Cees Mieke. Cees had een scooter en dat sprak aan. Toen oma Flach belangstellend vroeg wat de dagelijkse bezigheden van Cees inhielden was het antwoord: “Hij werkt bij Moret, ma””. De feestwinkel? vroeg oma geïnteresseerd. ”Nee ma, het accountantsbureau” was het antwoord.

 

-          Dienstplicht

Als jonge man kreeg je te maken met de militaire dienstplicht. Hans was bij de marine, Cees was tweede, Gerard derde en Wim de vierde zoon. Er werden slechts 2 jongens per gezin opgeroepen dus Gerard en Wim zaten veilig, totdat Cees afgekeurd werd en nr 3 opgeroepen werd. Tot zijn eigen verbazing werd Gerard echter buitengewoon dienstplichtig, werd daarom niet tot de militaire dienst geroepen maar moest wel tot aan zijn 30e optreden bij de Bescherming Bevolking. Omdat buitengewone dienstplicht niet meetelde voor de oproepplicht was uiteindelijk Wim het haasje.

 

-          Auto
In 1967 werd de eerste auto aangeschaft. Een rode Volkswagen Kever die 2 jaar later ingeruild werd voor een witte Volkswagen Kever met een linnen dak. Daar mocht je toen nog de Beekse Bergen mee in met de loslopende leeuwen. “We letten wel op jullie”, aldus de bewaking.


Plotseling bleek de benzinepomp te lekken met als gevolg dat de benzine in het carter liep. Dat ontvet wel maar smeert niet, waardoor een klep verbrandde en de zuigers vastliepen. In ”overleg” met Cph en Neeltje werd besloten de reparatie zelf ter hand te nemen. Het alternatief was de sloop en de auto was inmiddels een geliefd vervoermiddel voor het gehele gezin. Voorstel was de kelderbox maar na enige emotionele druk werd het de slaapkamer van Gerard. Een instructieboekje gekocht. Stoeptegels direct onder de motor geplaatst. 4 Bouten losgedraaid en kabels losgetrokken. De motor op de tegels laten zakken door de banden leeg te laten lopen en vervolgens met veel hulp de auto over de motor getild. De motor daarna in de slaapkamer  geplaatst en daar geheel gedemonteerd. Gelukkig was daar neef (kozijn) Peet van Veen want die had er immers verstand van. Peet had toch ook de spoelpoorten van de brommers gevijld zodat deze, soms heel tijdelijk, sneller reden. De verbrande klep vervangen de overige kleppen geschuurd, zuigers en cilinders weer in orde gemaakt en het geheel weer in de auto geplaatst. Bij het starten bleek de ontsteking nog 180% gekeerd te moeten worden hetgeen het gevolg was van onduidelijke info in het instructieboekje. Zit de voorste cilinder nu het dichtst bij of verder weg? De auto reed weer! Wel had het schoonmaken van de cilinders en zuigers veel beter achterwege kunnen blijven want hij zoop olie.

 

Afbeelding met voertuig, buitenshuis, wiel, grond

Automatisch gegenereerde beschrijving

MU-42-36

 


 

-          In 1968 gingen Martie en Gerard op vakantie naar San Antonio.
In die tijd maakte je moeder je post nog open en toen er een bevestiging van het reisbureau kwam, nam Neeltje de reservering door. Tot haar schrik bleek er een 2 persoonskamer geboekt was en als goede moeder belde ze meteen het reisbureau om de reservering om te zetten naar 2x 1 persoonskamers. Gerard was not amused en moest later weer eea recht gaan zetten met het vriendelijk verzoek aan Neeltje zich nergens mee te bemoeien.

-          Skiën
In 1985 besloten Martie en Gerard te gaan  skiën. Eerst een weekje samen hetgeen goed beviel. In 1986 samen met Suzanne en Martijn. Omdat Suzanne wat problemen had met haar grove motoriek, besloot Gerard, geheel tegen alle regels in, dat ze op een vlak stukje gingen oefenen. Dus geen hellinkje maar volkomen vlak. Suzanne nam een paar stappen en viel om. Ze begon meteen te roepen dat ze een been gebroken had. Vanwege de geringe snelheid leek dat onwaarschijnlijk. Toen Suzanne aanhield, de banaan laten komen en een bezoekje gebracht aan het ziekenhuis, waar inderdaad een beenbreuk geconstateerd werd. Voor Suzanne was het over en zat de rest van de week op de bank. Zij ging nooit meer skiën!

 

Afbeelding met overdekt, Menselijk gezicht, muur, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met sport, persoon, sneeuw, schoeisel

Automatisch gegenereerde beschrijving   Afbeelding met kleding, persoon, schoeisel, sport

Automatisch gegenereerde beschrijving

                                                                                                                                                                         Martijn mocht naar het skiklasje

 

In 1987 ging de familie weer skiën. Suzanne had haar mening gewijzigd en ging toch mee. Er lag inmiddels een absoluut verbod om te gaan oefenen. De eerste dagen verliep alles naar wens. Suzanne en Martijn zaten in een klasje en dat ging goed. Maandag en dinsdag was het slecht weer, maar woensdag straalde de zon. Aan het einde van de dag kwam Martijn aanrennen met de melding dat Suzanne 2 benen gebroken had. Vanwege de geringe snelheid waarmee dit gebeurde dacht de skilerares aan een sterk overdreven reactie. Voor de zekerheid de banaan weer opgeroepen en inderdaad 2 benen gebroken waarvan 1 op dezelfde plek als het jaar ervoor. Martie en Suzanne met de ANWB naar huis, Martijn in het klasje en Gerard vrij skiën. Bij thuiskomst bleek het verzorgen van Suzanne een te zware last zodat ze alsnog, zeer tegen haar zin, in het Gelre ziekenhuis opgenomen werd.


Afbeelding met buiten, boom, grond, oud

Automatisch gegenereerde beschrijving   Afbeelding met buiten, persoon, oud, menigte

Automatisch gegenereerde beschrijving

Nel, Gerard, Wim (Renswoude?, ca 1956)                                                                                                                                                          Nel, Wim, Gerard (Ermelo 1959?)

 

Afbeelding met kleding, persoon, schoeisel, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving

De echte Docters (kerst 2022)

 

 

 

Afbeelding met kleding, muur, overdekt, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

en hier met nazaten en bijvangst

 

 

Hans, werkzaam bij koninklijke marine (1963-1969), tram/metrobestuurder, bewaker, geboren op vrijdag 29 september 1944 te Rotterdam, overleden op zondag 4 juli 2021 te Rotterdam, op 77-jarige leeftijd.

 

  Afbeelding met persoon, kleding, Menselijk gezicht, gebouw

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, peuter, jongen

Automatisch gegenereerde beschrijving

                                                                           Hans (1945)

 

 

 

Getrouwd (1) op 22-jarige leeftijd op woensdag 9 augustus 1967 te Amsterdam met

 

 

Margaretha Johanna Cornelia (Greet) SIERSEMA, 21 jaar oud, geboren op maandag 22 oktober 1945 te Amsterdam, overleden op 24 juli 2018 te Rotterdam, dr. van Bernhard VROLIJK en Aletta Elisabeth MOL.

Waaruit geboren:

1.      Johannes Cornelis, geboren op zondag 5 januari 1968 te Rotterdam, Henegouwerlaan.

 

Afbeelding met persoon, kleding, Frisdrank, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

 

Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, verjaardagstaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

Johan, Hans

Anita Christina, geboren op dinsdag 29 juni 1971 te Rotterdam, Henegouwerlaan.

 

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving

Stanley van Eijsden en Anita Docter
Getrouwd (2) op 45-jarige leeftijd op maandag 30 oktober 1989 te Rozenburg
met Miecia KIERSNOWSKA, 38 jaar oud, geboren op zaterdag 17 februari 1951 te Kamienna Góra, dr. van Witold KIERSNOWSKI.

Waaruit geboren:

2.      Michael geboren op donderdag 22 februari 1990 te Rotterdam, Ikaziaziekenhuis.

 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, staan, buitenshuis en boom

 

 

Getrouwd (2) op 45-jarige leeftijd op maandag 30 oktober 1989 te Rozenburg met en gescheiden op 28 februari 2007 te Rozenburg van Mieczyslawa KIERSNOWSKA, geboren op 17 februari 1951 te Kamienna Góra (Pl), dr. van Witold KIERSNOWSKI en Helena MICKIEWICZ

Mr Cornelis (Kees) Ra, accountant, ridder in de orde van Oranje Nassau, geboren op donderdag 5 september 1946 te Rotterdam.

 

Afbeelding met peuter, wiel, baby, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ceesje heel blij met zijn fietsje

 

Afbeelding met persoon, kleding, Menselijk gezicht, vaas

Automatisch gegenereerde beschrijving
Ceesje op school

 


Getrouwd op 21-jarige leeftijd op vrijdag 26 april 1968 te Rotterdam met 

 Drs Maria (Mieke) FLACH, 19 jaar oud,
lid in de orde van Oranje Nassau, geboren op maandag 10 januari 1949 te Rotterdam, dr. van Dirk (Dirk) FLACH, Handelscorrespondent Kersten en Hunink scheepvaartkantoor, en Lubbigje (Luus) van HASSELT.

 

 

Cees en Mieke na 25 jaar huwelijk

 

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

Alexander, Guido

 

 

 

  Afbeelding met Menselijk gezicht, baby, peuter, kind

Automatisch gegenereerde beschrijving   Afbeelding met Menselijk gezicht, baby, zwart-wit, peuter

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, buitenshuis, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

DSC02828

 

 

 

 

Afbeelding met persoon, binnen, baby

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

foto van Maria Flach.

 

 

 

 

Kan een afbeelding zijn van paard en buitenshuis

 

 

 

 

Vergeten bombardement van 31 maart 1943         

Het hevigste bombardement Rotterdam na dat van 14 mei 1940 vond plaats op 31 maart 1943. Amerikaanse bommenwerpers uit Groot-Brittannië voerden die dag een aanval uit op haven- en scheepsbouwinstallaties in een van de havengebieden in Rotterdam-West. In plaats van hun doel te raken, het industriegebied tussen Keilehaven en Merwehaven, werd door de Amerikaanse vliegers grote schade aangericht in nabijgelegen woongebieden, met name het westelijk deel van de Schiedamseweg en het westelijk deel van de wijk Bospolder/Tussendijken. Ongeveer 10 ha bebouwd gebied en 8 ha openbare weg werden verwoest en rond de 13.000 mensen raakten dakloos. Het verwoeste gebied werd begrensd door het Marconiplein, de Mathenesserweg, de Rösener Manzstraat, de Van Duylstraat, de Rosenveldstraat en de Blokmakerstraat[2]

 

Slachtoffers

Het dodental van het bombardement bedroeg zeker 326.[2] De Rotterdamse brandweerman Gerrit van Ommering was betrokken bij de berging van de slachtoffers en het zoeken naar overlevenden. Twee dagen na het bombardement vond hij een nog levend, driejarig meisje dat vijftig uur onder het puin had gelegen.

Een deel van de slachtoffers werd in een massagraf begraven op de begraafplaats Crooswijk.

Monument bij gelegenheid vijftigjarige herdenking

 

Op 31 maart 1993 onthulde toenmalig premier Ruud Lubbers een monument in Park 1943 van kunstenaar Mathieu Ficheroux ter herinnering aan het bombardement[1].

 

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis

2e Gijsingstraat met verwoeste panden als gevolg van het bombardement van 31 maart 1943. Puinruimers aan het werk

 

Kan een zwart-witafbeelding zijn van steenmuur en buitenshuis

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               2e Gijshingstraat gezien vanuit de Bussinghstraat          

 

Bruijnstraat met gemeentelijk badhuis

 


Het gemeentelijk badhuis aan de Bruijnstraat was vermoedelijk een oplossing voor vele gezinnen. In plaats van de wekelijkse teilbeurt in de keuken was daar het Badhuis. Het water voor de teil werd op het gasfornuis verwarmd (geysers waren nog geen gemeengoed) en de kinderen

gingen achter elkaar in de teil met hetzelfde water. Als jongere ging je later (wekelijks) naar het badhuis voor een schrobbeurt. Aangegeven stond een verblijf 20 minuten mocht duren. Na zo’n 90 minuten werd je door de badmeester dringend verzocht weer te vertrekken. Dat het badhuis

een belangrijke functie had moge blijken uit de vele objecten die na het sluiten in het gemeentelijk museum opgenomen zijn. De badmatten, het gevelbord, de witte deur van de badcel en het witte badbankje waren kennelijk belangrijk genoeg om bewaard te blijven voor het nageslacht.

Verder ontbrak het reglement niet en was er een duidelijke oproep om vooral niet te zingen tijdens het ‘baden’ maar de stilte te bewaren.

 

Beeld 1

 

Beeld 1  Beeld 1

 

 Beeld 1  Beeld 1

 

 

 

 

 

13

 

Generatie II


 
2    Arend DOCTER,
broodbezorger, geboren op vrijdag 10 juni 1881 te Rotterdam[4], gedoopt (nh) op zondag 24 juli 1881 te Rotterdam, Oosterkerk, overleden op woensdag 24 januari 1945 te Rotterdam op 63-jarige leeftijd.


Arend woonde aanvankelijk tot ca 1900 bij zijn moeder in de Marnixstraat. Vervolgens woonde hij in bij Arie van de Bos en verhuisde vervolgens naar de burgemeester Rijnkade nr 20 en later naar de Palissanderstraat 18b.

Inschrijving in de militaire zaken registratie
Index op personen in het Lotingsregister, Rotterdam, archief 356, inventarisnummer 321, folio 396


zoon van Cornelis DOCTER (zie 4) en Heintjen HEUKELS (zie 5).
Getrouwd op 31-jarige leeftijd op woensdag 7 augustus 1912 te Rotterdam[5]

 

 Docter-Delwel huw-7aug1912


met de 27-jarige
3    Anna DELWEL, geboren op zaterdag 11 april 1885 te Kralingen, overleden op woensdag 1 oktober 1941 te Rotterdam op 56-jarige leeftijd[6], dr. van Philippus DELWEL (zie 6) en Francina FLOHIL (zie 7).
Waaruit geboren:

   1. 

Cornelis Philippus (Kees) (zie 1).

 

 

  

 

 

  docter, bp 1913

Arend Docter, Cornelis Ph Docter en Anna Delwel                                                                                                                      Cornelis Ph Docter

 

Scannen0001

Cornelis Ph. al vroeg te paard

 

 

                                                                                                             

 

Cornelis Ph. op de voorlaatste rij 2e van rechts (ca 1925)

 

   2. 

Philippus Cornelis (Flip), geboren op donderdag 2 augustus 1923 te Rotterdam, overleden op woensdag 8 februari 1950 te Rotterdam op 26-jarige leeftijd[7] [8]. 


In de 2e wereldoorlog ziviel arbeiter vanaf 14 juli 1943 tot april 1945 (uitschrijving Lollar)

 

 

 

Philippus Cornelis

 

 

 

 

 


.

 

Afbeeldingsresultaat voor hondenkar bakker

Arend gebruikte als broodbezorger een hondenkar

 

Op schilderijen van Rotterdam van vroeger zijn regelmatig trekhonden te zien. Ze worden gebruikt om karren met vracht voort te trekken. Vooral in de 19e en 20e eeuw zijn hondenkarren veel gebruikt.

In allerlei branches die last te vervoeren hebben, worden trekhonden ingezet. Op een foto van de bekende Rotterdamse fotograaf Henri Berssenbrugge uit 1912 is te zien hoe trekhonden wachten op vracht bij de Melkmarkt aan de Coolvest.

Handzaam

Die foto is nu te zien op de tentoonstelling over de Coolsingel in Museum Rotterdam. Rob Noordhoek van het museum: "In de binnenstad met kleine steegjes en kleine straatjes was een hondenkar veel handzamer dan een paardenkar.

En een hond was veel goedkoper. Je had er geen stal voor nodig en ze hoefden geen speciaal eten. Het was een goedkoop lastdier voor de kleinere ondernemers."

Honden petitie

Al in 1864 is er aandacht voor het welzijn voor de dieren. Een ingezonden brief in de krant is ondertekend door Sultan, Nero en Diana. Zij roepen uit naam van de Gecommiteerden der Rotterdamsche Honden-Conférie de lezers op om zelf waar te nemen hoezeer de trekhonden te lijden hebben.

De Gecommiteerden menen dat het tijd is voor een dierenwelzijnswet. Ze vinden dat de politiek in Rotterdam zich moet inspannen voor het belang van de Rotterdamse hond. Het duurt nog tot 1911 voordat de Trekhondenwet wordt ingevoerd.

Noordhoek: "Die wet regelt dat de honden niet worden mishandeld, dat hun tuig aan voorwaarden voldoet en dat ze een dierwaardig bestaan kunnen leiden." De wet wordt nauwelijk gehandhaafd.

Bond

In 1912 wordt de Anti-Trekhondenbond opgericht, later omgedoopt tot Bond tot Bescherming van Honden. Doel van deze bond is het afschaffen van trekhonden. Kleine ondernemers die voor hun broodwinning hun hondenkar niet kunnen missen, krijgen van de bond een bakfiets.

De politiek roert zich voorzichtig. "In Rotterdam doet de protestpartij Rapaljepartij in de jaren twintig een oproep tot een zes-urige werkdag voor trekhonden", weet Noordhoek.

Na de Tweede Wereloorlog zie je nauwelijks trekhonden meer in Rotterdam. Dat heeft meer te maken met de beschikbare alternatieven om vracht te vervoeren, dan met dierenwelzijn.

Het verbod op het gebruik van honden als trekkracht wordt in Nederland in 1962 van kracht. Dat is laat in vergelijking met andere landen. In bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk is de honderkar al in de negentiende eeuw verboden.

 

Afbeelding met kleding, persoon, person, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving
Arend Docter en  Anna Delwel

Afbeelding met tekst, handschrift, lijn, document

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met tekst, handschrift, papier, brief

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met tekst, handschrift, ontvangst, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

Generatie III


 
4    Cornelis DOCTER, sjouwer, pakhuisknecht, geboren op zaterdag 29 september 1838 te Deventer[9], overleden op donderdag 5 januari 1899 te Rotterdam op 60-jarige leeftijd[10].

Cornelis en Heintjen vertrekken op 19 juli 1867 naar Rotterdam.
Zij wonen achtereenvolgens in de Sophiastraat nr 54, 51a (20 maart 1883), 49a (21 augustus 1886) en tenslotte Marnixstraat 49.

 

Afbeelding met handschrift, tekst, diagram, Plan

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, handschrift, Parallel, nummer

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, handschrift, diagram, lijn

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, handschrift, diagram, lijn

Automatisch gegenereerde beschrijvingzn. van Jan DOCTER (zie 8) en Derkje(n) (Dirkje) GERRITS (zie 9).
Getrouwd op 25-jarige leeftijd op donderdag 4 februari 1864 te Deventer[11]

 

Docter%20Heukels%20huw1e

 

met de 25-jarige
5    Heintjen HEUKELS, geboren op dinsdag 22 mei 1838 te Deventer, overleden op dinsdag 29 augustus 1905 te Rotterdam op 67-jarige leeftijd[12], dr. van Wolter HEUKELS (zie 10) en Antonia Cathariena (Catriena) HAMER (zie 11).
Waaruit geboren:

   1. 

Jan, schoenmaker, geboren op zondag 23 oktober 1864 te Deventer[13], overleden op maandag 22 augustus 1949 te Rotterdam op 84-jarige leeftijd.
Getrouwd op 28-jarige leeftijd op woensdag 30 augustus 1893 te Rotterdam[14].
met Elisabeth Neeltje (Betje) MASTENBROEK, 26 jaar oud, geboren op woensdag 16 januari 1867 te Rotterdam, overleden op donderdag 13 februari 1930 te Rotterdam op 63-jarige leeftijd, dr. van Dirk MASTENBROEK en Gerritje NEUTEGEM.

   2. 

Wolter, geboren op zondag 23 oktober 1864 te Deventer, overleden op woensdag 3 oktober 1894 te Rotterdam? op 29-jarige leeftijd.

   3. 

Derkje, geboren op vrijdag 4 januari 1867 te Deventer, overleden op maandag 15 april 1867 te Deventer, 101 dagen oud.

   4. 

Antonia Catharina (Toos), geboren op vrijdag 21 februari 1868 te Rotterdam, overleden op maandag 28 maart 1932 te Rotterdam op 64-jarige leeftijd.
Getrouwd op 34-jarige leeftijd op woensdag 18 februari 1903 te Rotterdam[15] met Peter van DAM, 26 jaar oud, geboren op donderdag 21 september 1876 te Capelle op de IJssel, overleden op woensdag 29 november 1944 te Rotterdam op 68-jarige leeftijd[16], zn. van Willem van DAM en Johanna van BRUGGE.

   5. 

Cornelis Hendrik, geboren op dinsdag 12 april 1870 te Rotterdam, overleden op dinsdag 25 oktober 1881 te Rotterdam op 11-jarige leeftijd.

   6. 

Gerrit Jan, timmermansknecht, geboren op maandag 4 maart 1872 te Rotterdam, overleden op donderdag 3 maart 1949 te Rotterdam op 76-jarige leeftijd.
Getrouwd op 30-jarige leeftijd op woensdag 18 februari 1903 te Rotterdam met Janna (Jo) van RIJN, 23 jaar oud, geboren op zaterdag 15 november 1879 te Leiden, overleden op woensdag 5 februari 1941 te Rotterdam op 61-jarige leeftijd, 61 jr, dr. van Zeger van RIJN en Lucie Sophia KAMSTRA.

   7. 

Dirk, meubelmaker, geboren op woensdag 1 april 1874 te Rotterdam, overleden op maandag 30 april 1956 te Rotterdam op 82-jarige leeftijd.
Getrouwd op 31-jarige leeftijd op woensdag 14 juni 1905 te Rotterdam met Guda LOUÉ, 23 jaar oud, geboren op zaterdag 3 september 1881 te Hillegersberg, dr. van Johannes Augustus LOUÉ en Maria Margaretha BONGAARDT.

   8. 

Hendrik, bierbrouwersknecht, geboren op dinsdag 16 mei 1876 om 2122 uur te Rotterdam, overleden op dinsdag 7 januari 1964 te Gouda op 87-jarige leeftijd, woont  in de Berkelstraat, Jofferdwarsstraat 44.
Getrouwd op 29-jarige leeftijd op woensdag 22 november 1905 te Rotterdam met Tannetje (Anna) BREUR, 24 jaar oud, geboren op dinsdag 11 januari 1881 te Capelle ad IJssel, overleden op woensdag 3 juli 1963 te Rotterdam op 82-jarige leeftijd, dr. van Klaas BREUR en Arendje SMITS.

   9. 

Johanna (Anna), geboren op zondag 6 oktober 1878 om 4428 uur te Rotterdam, overleden 1950-60.
Getrouwd (1) op 22-jarige leeftijd op woensdag 5 december 1900 te Rotterdam, gescheiden na 13 jaar op woensdag 4 februari 1914 te Rotterdam van Arie van den BOS, geboren op woensdag 29 oktober 1873 te Rotterdam, zn. van Maria Sophia van den BOS.


Getrouwd (2) op 46-jarige leeftijd op woensdag 3 december 1924 te Rotterdam met Pieter Willem van der HORN, 52 jaar oud, koperslager, geboren op maandag 20 mei 1872 te Oegstgeest, overleden op maandag 12 mei 1941 te Hillegersberg op 68-jarige leeftijd[17],


akte nr. 121; eerder weduwnaar van Anna van Gestel en daarvoor weduwnaar van Mechelina Bergers.

 

zoon van Nicolaas Johannes van der HORN en Sophia Paulina ROUW. {Hij was eerder getrouwd ca 1895 met Anna van GESTEL, geboren ca, overleden op dinsdag 12 augustus 1902 te Ede, dr. van Dirk van GESTEL, koopman, en Petronella de LEEUW. Hij was eerder getrouwd op 31-jarige leeftijd op woensdag 23 maart 1904 te Amsterdam. Hij was eerder getrouwd op 31-jarige leeftijd op woensdag 23 maart 1904 te Amsterdam met Mechelina BERGERS, overleden op woensdag 11 april 1923 te Rotterdam. Hij was eerder getrouwd op 52-jarige leeftijd op woensdag 3 december 1924 te Rotterdam.}

   10. 

Arend (zie 2).

 

Docter, Arend geb-10juni1881

 

   11. 

Reinier, geboren op vrijdag 10 juni 1881 te Rotterdam, overleden op dinsdag 5 februari 1884 te Rotterdam op 2-jarige leeftijd.

 

 

Afbeelding met tekst, handschrift, diagram, Plan

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, ontvangst

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, handschrift, Parallel, diagram

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, handschrift, Lettertype, nummer

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, handschrift, lijn, diagram

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, handschrift, diagram, lijn

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, handschrift, diagram, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

 


6    Philippus DELWEL,
arbeider, geboren op vrijdag 28 december 1855 te Hillegersberg[18], overleden op dinsdag 6 maart 1928 te Rotterdam op 72-jarige leeftijd[19], zn. van Philippus DELWEL (zie 12) en Anna (Johanna) ZOET (zie 13).

 

  

Francina Flohil en Philippus Delwel                                           

 

 

Afbeelding met boom, buiten, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Francina Flohil en Philippus Delwel

 

 


Getrouwd op 20-jarige leeftijd op donderdag 10 augustus 1876 te Hillegersberg

 

delwel%20-%20flohil,%20huwelijk

 

met de 18-jarige
7    Francina FLOHIL, geboren op vrijdag 30 juli 1858 te Ouwerkerk, overleden op maandag 23 november 1953 te Rotterdam op 95-jarige leeftijd

 

 

dr. van Jan FLOHIL (zie 14) en Dirkje KUIJPER (zie 15).
Waaruit geboren:

   1. 

Jan, geboren op vrijdag 11 augustus 1876 te Kralingen, overleden op dinsdag 1 december 1953 te Rotterdam op 77-jarige leeftijd.
Getrouwd op 22-jarige leeftijd op donderdag 15 juni 1899 te Wemeldinge met Dina ZUIJDWEGT, geboren 1873-74 te Wemeldinge, dr. van Neeltje ZUIJDWEGT.

   2. 

Philippus, geboren op donderdag 1 augustus 1878 te Kralingen, overleden op donderdag 19 november 1925 te Rotterdam op 47-jarige leeftijd.
Getrouwd op 23-jarige leeftijd op woensdag 23 oktober 1901 te Rotterdam met Maria Abigael van der PIJL, dr. van Jacob van der PIJL en Marrigje BOUT.

   3. 

Dirk, geboren op maandag 21 juni 1880 te Kralingen.
Getrouwd op 24-jarige leeftijd op woensdag 2 november 1904 te Rotterdam met Sijgje Adriana Anna van der HEIJDEN, 21 jaar oud, geboren op zaterdag 31 maart 1883 te Goudriaan, overleden op maandag 12 juli 1937 te Rotterdam op 54-jarige leeftijd, dr. van Arie van der HEIJDEN en Grietje van der LEEDE.

   4. 

Willem, geboren op vrijdag 8 december 1882 te Kralingen, overleden 1967 te Rotterdam.
Getrouwd op 28-jarige leeftijd op donderdag 2 maart 1911 te Colijnsplaat met Maatje SERIER, geboren 1883-84 te Colijnsplaat, dr. van Leendert SERIER, veldarbeider, en Cornelia van den BERGE,


De ouders van Willem weigerden de toestemming tot het huwelijk (procesverbaal kantonr Rotterdam 28 november 1910).

   5. 

Anna (zie 3).

 

 

   6. 

Dirkje (Dit), geboren op vrijdag 15 juni 1888 te Kralingen.
Getrouwd op 29-jarige leeftijd op woensdag 7 november 1917 te Kralingen met Friedrich Wilhelm MEIJER, 31 jaar oud, geboren op donderdag 2 september 1886 te Rotterdam, zn. van Friedrich Wilhelm MEIJER en Dingena Adriana DUBBELMAN.

   7. 

Cornelia, geboren op vrijdag 17 oktober 1890 te Kralingen, overleden op woensdag 31 maart 1943 te Rotterdam op 52-jarige leeftijd.


Omgekomen bij het "bevriend" bombardement

Getrouwd op 20-jarige leeftijd op woensdag 16 augustus 1911 te Rotterdam met Pieter Jacobus van LANDEGEM, 23 jaar oud, geboren op woensdag 7 september 1887 te Rotterdam, overleden op woensdag 9 januari 1957 te Enschede op 69-jarige leeftijd, zn. van Willem van LANDEGEM en Albertha Maria ASSIES.

   8. 

Eva (tante Eef), geboren op zondag 30 april 1893 te Kralingen.
Getrouwd op 28-jarige leeftijd op woensdag 14 december 1921 te Rotterdam met Jacobus TERWEE, 33 jaar oud, geboren op zaterdag 5 mei 1888 te Leiden, overleden ca 1970, zn. van Jan TERWEE en Elisabeth Jacomina ULEMAN.

 

     

                             Eva Delwel                                                                                                                                   Eva Delwel en Jacobus ter Wee

 

 

delwel, eva vca 1990

Eva Delwel (ca 1983)

 

Eva en Jaap hebben vele jaren in de Sionstraat gewoond

 

 

   9. 

Hugo, geboren op vrijdag 3 januari 1896 te Kralingen, overleden op zondag 10 april 1966 te Rotterdam op 70-jarige leeftijd.
Getrouwd op 30-jarige leeftijd op donderdag 11 november 1926 te Rotterdam met Geertrui (Truus) MARKENSTEIN, 32 jaar oud, geboren op dinsdag 18 september 1894 te Kralingen, dr. van Bastiaan Casparus MARKENSTEIN en Geertrui SCHOEREE.

 

 

     Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, persoon, verven

Automatisch gegenereerde beschrijving  Afbeelding met kleding, persoon, Retrostijl, jurk

Automatisch gegenereerde beschrijving

Francientje, Anna Delwel, Francina Flohil                                                                                        Dirkje, Neeltje, Eva en Anna Delwel

 

 

                flohil,%20francina

              Francina Flohil

 

Afbeelding met buitenshuis, wolk, hemel, plant

Automatisch gegenereerde beschrijving

Veenpad 51 (huisje van fam Delwel)

 

Francina Flohil, Jacobus Ter Wee, Eva Delwel

 Eva Delwel, Francina Flohil, Jacobus Ter Wee

 

 


Afbeelding met tekst, handschrift, Bladmuziek, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met handschrift, tekst, handgeschreven, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

HET PAUPERPARADIJS: Heropvoeding van armen in de negentiende eeuw
Het pauperparadijs is een synoniem voor de gestichten in Veenhuizen waar de armen van de maatschappij gedwongen in werden opgenomen. Op meerdere plekken in Nederland waren buurten vergelijkbaar met het pauperparadijs als onderdeel van ‘de Maatschappij van Weldadigheid’, een idee van Johannes van den Bosch met als doel de armoede in Nederland uit te roeien. In dit pauperparadijs werden duizenden arme gezinnen, weeskinderen en anderen armen al dan niet gedwongen opgenomen voor een heropvoedingstraject.

Nederland de na Franse overheersing

Na de Franse overheersing kwam de Nederlandse economie in een zware crisis terecht. Dit had grote invloed op de welvaart en de economische gesteldheid van de Nederlanders. Het aantal arme Nederlanders groeide. Johannes van den Bosch kwam in 1818 met dé oplossing voor dit probleem: ‘de Maatschappij van Weldadigheid’. Een gebied op het platteland waar de armen van de samenleving (vaak afkomstig uit de steden) al dan niet gedwongen te werk gesteld zouden worden. Het plan werd door van den Bosch voorgelegd aan Koning Willem I door middel van een verzoekschrift met de volgende aanhef: “Een aanzienlijk getal onderdanen van Uwe Majesteit hebben zich vereenigd om een Maatschappij van Weldadigheid opterichten onder de bescherming van zijne Koningklijke Hoogheid Prins Frederik, met oogmerk om aan de talrijke klassen van behoeftige ingezetenen arbeid te verschaffen.”

Vrije koloniën

Door middel van een geldinzamelingsactie, wat wij vandaag de dag een crowdfunding zouden noemen, konden de rijken van de maatschappij een stuiver per week bijdragen waarmee Van den Bosch de heropvoeding van de paupers zou bewerkstelligen. Zo’n 20.000 rijken waren bereid dit te doen. Op 18 augustus 1818 kocht hij langoed Westerbeeksloot waar hij kolonistenwoningen op liet bouwen. In deze ‘proefkolonie’ huisvestte zich vanaf 29 oktober 1818 de door Van den Bosch ‘uitverkoren’ gezinnen die mee mochten doen aan dit experiment. Toen de ‘proefkolonie’ als experiment succesvol bevonden werd besloot van den Bosch meerdere gebieden op te kopen om daar ook koloniën te stichten: het huidige Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord en Willemsoord bijvoorbeeld, maar ook gebieden in het huidige België.

Het paradijs

Om Nederland volledig armoedevrij te maken was het niet alleen noodzakelijk om de armen aan het werk te zetten in de koloniën, maar ook om hen her op te voeden. Alleen op deze manier konden zij hun verdere leven armoedevrij zijn. Om deze reden werden er in de koloniën scholen opgericht. De armen leerden lezen en schrijven maar er waren bijvoorbeeld ook beroepsopleidingen om zo hun kansen in het leven te vergroten. Niet iedereen was echter positief over dit paradijs: “De kolonist Piets Arends vond dat het leven in de kolonie hem mooier was voorgespiegeld dan het in werkelijkheid was. Toen hij hierover zijn beklag deed in een brief aan zijn zuster kwam dit de leiding van de kolonie ter ore. Het kwam hem op een flinke schrobbering van de directeur van de kolonie te staan, die geen goed woord voor hem over had en hem ‘een grote domme luiaard’ noemde.”

Het pauperparadijs

Van den Bosch kwam er al snel achter dat de ruimte die hij bezat te beperkt was om alle armen onder te brengen. Hij richtte in Veenhuizen en Ommerschans grootschalige koloniën op. In Veenhuizen deed hij dat door gestichten op te kopen. Alleen hier was er al ruimte voor zo’n 8000-9000 mensen. Op dat moment bleek dat “de paupers die goed in staat waren te werken niet wilden komen.” Gedreven om zijn plan te laten slagen wist hij de koning ervan te overtuigen dat weeskinderen beter af waren in de frisse buitenlucht in Veenhuizen dan in de stad. Koninklijk besluit maakte het vervolgens mogelijk dat alle wezen en verlaten kinderen ouder dan zes jaar naar Veenhuizen gestuurd werden. In feite waren Veenhuizen en Ommerschans dan ook ‘onvrije koloniën’. Landlopers, bedelaars, weeskinderen of kolonisten die niet goed functioneerden in de vrije koloniën kwamen hier terecht en werden hier aan het werk gezet.

 

Suzanna Jansen volgt in ”Het pauperparadijs” vijf generaties van haar familie

 

Generatie IV


 
8    Jan DOCTER,
zetschipper, geboren op dinsdag 31 december 1805 te Genemuiden, (gezindte: ng), overleden op dinsdag 1 december 1891 te Deventer op 85-jarige leeftijd, zn. van Arent Jan DOCTER (zie 16) en Aaltje Cornelis NIJBOER (zie 17).

 

 

docter,%20jan%201805%20gerboren  Docter,%20Jan

 

Getrouwd op 24-jarige leeftijd op dinsdag 1 juni 1830 te Deventer[20] (getuige(n): Jacob Snorbos)

 

Afbeelding met tekst, document

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

met de 25-jarige
9    Derkje(n) (Dirkje) GERRITS, geboren op maandag 2 juli 1804 te Voorst, gedoopt (ng) op zondag 15 juli 1804 te Voorst, overleden op zaterdag 11 september 1880 te Deventer op 76-jarige leeftijd[21], dr. van Jan GERRITS (zie 18) en Jenneken WILLEMS (BARLOO) (zie 19).
Waaruit geboren:

   1. 

Arend Jan, schipper, kapitein op een stoomboot, werkman, geboren op zondag 15 augustus 1830 te Deventer[22], overleden op vrijdag 30 mei 1913 te Deventer op 82-jarige leeftijd.
Getrouwd op 35-jarige leeftijd op donderdag 7 december 1865 te Deventer met Gesina Anna BEUSEKAMP, 28 jaar oud, geboren op zaterdag 8 juli 1837 te Deventer, overleden op woensdag 22 oktober 1879 te Deventer op 42-jarige leeftijd, dr. van Martinus BEUSEKAMP en Wolterdina KOK.

   2. 

Johanna, geboren op zaterdag 6 juli 1833 te Deventer[23], overleden op donderdag 28 november 1907 te Rotterdam op 74-jarige leeftijd, vertrekt in 1867 naar Rotterdam.
Getrouwd op 38-jarige leeftijd op woensdag 12 juni 1872 te Rotterdam met Johannes van OTTERLOO, 28 jaar oud, geboren op vrijdag 20 oktober 1843 te Rotterdam, overleden op donderdag 22 september 1932 te Rotterdam op 88-jarige leeftijd, zn. van Martinus Johannes van OTTERLOO en Anna DOMHOFF.

   3. 

Aaltjen, geboren op maandag 20 april 1835 te Deventer[24], overleden op vrijdag 2 oktober 1846 te Deventer op 11-jarige leeftijd.

 

Docter,%20Aaltjen%20geb

 

   4. 

Jenniken, geboren op maandag 10 april 1837 te Deventer[25], overleden voor 15-05-1919, overleden tussen 1883 en 1919, vertrekt in 1867 naar Rotterdam.

Getrouwd op 36-jarige leeftijd op woensdag 1 april 1874 te Rotterdam met Johannes van WALSUM, 25 jaar oud, boekhouder, geboren op woensdag 6 september 1848 te Rotterdam, overleden op zaterdag 14 oktober 1893 te Amsterdam op 45-jarige leeftijd, zn. van Jan van WALSUM (Walsem) en Maria Joanna van der STEEN.

   5. 

Cornelis (zie 4).

 

docter,%20cornelis%20geb%201838

 

   6. 

Henderika Margrita, geboren op maandag 9 maart 1840 te Zaandam, overleden op donderdag 28 maart 1844 te Duur-Olst op 4-jarige leeftijd.

 

 

   7. 

Jacoba, geboren 0 maart 1842 te Kampen, overleden op woensdag 18 mei 1842 te Deventer.

   8. 

Hendrika Margrieta, dienstbaar, geboren op woensdag 24 april 1844 te Deventer.
Getrouwd op 28-jarige leeftijd op woensdag 5 juni 1872 te Amsterdam met Kris DOUWESZ, 28 jaar oud, geboren op vrijdag 10 november 1843 te Enkhuizen, zn. van Geelt DOUWESZ en Catharina STIEL.

 

 

docter,%20arend%20jan%20geb3

 

Afbeelding met tekst, kaart, diagram, schets

Automatisch gegenereerde beschrijving


10    Wolter HEUKELS, timmerman, geboren op zondag 9 december 1810 te Deventer, overleden op maandag 22 mei 1854 te Deventer op 43-jarige leeftijd

 

Afbeelding met tekst, brief, papier, inkt

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

zn. van Hendrik HEUKELS (zie 20) en Reiniertje / Reintje OLTHOF (zie 21).
Getrouwd op 26-jarige leeftijd op donderdag 6 april 1837 te Deventer

 

 

met de 28-jarige
11    Antonia Cathariena (Catriena) HAMER,
dienstbaar, winkelierster, grootburgeres van Deventer, geboren op woensdag 28 december 1808 te Deventer, gedoopt te Deventer, overleden op maandag 4 april 1853 te Deventer op 44-jarige leeftijd

 

hamer, Anthonia Catharina ov

 

dr. van Gerrit Jan HAMER (zie 22) en Isabella WILMINK (zie 23).
Waaruit geboren:

   1. 

Heintjen (zie 5).

 

 

   2. 

Isabella, geboren op woensdag 22 januari 1840 te Deventer, overleden op dinsdag 28 januari 1840 te Deventer, 6 dagen oud.

   3. 

Gerrit Jan, geboren op maandag 18 januari 1841 te Deventer, overleden op woensdag 16 februari 1842 te Deventer op 1-jarige leeftijd.

   4. 

Gerrit Jan, timmerman, geboren op maandag 16 oktober 1843 te Deventer, overleden op woensdag 1 maart 1933 te Deventer op 89-jarige leeftijd.
Getrouwd op 30-jarige leeftijd op donderdag 7 mei 1874 te Deventer met Louise Christiana van der WAARDE, geboren 1849/50 te Deventer, overleden op donderdag 28 februari 1935 te Deventer, dr. van Rienier van de WAARDE en Hendrika van ENK.

   5. 

Hendrik, geboren op dinsdag 18 november 1845 te Deventer, overleden op zondag 18 oktober 1846 te Deventer, 334 dagen oud.

   6. 

Reintje, geboren op woensdag 13 oktober 1847 te Deventer.
Getrouwd op 25-jarige leeftijd op donderdag 15 mei 1873 te Deventer met Gerrit Jan HAMER, 32 jaar oud, geboren op donderdag 8 april 1841 te Deventer, zn. van Berend HAMER, kleermaker, en Hendrika Berendina SCHOLTEN.

   7. 

Bertha, geboren op woensdag 21 juli 1852 te Deventer, overleden op dinsdag 5 april 1853 te Deventer, 258 dagen oud.

 

Afbeeldingsresultaat voor klooster deventer

Klooster 3        

 

 

 

thumbnail  Afbeelding met gebouw, raam, buitenshuis, hemel

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

De burgers van Deventer

In vroeger tijden waren mensen ingezetenen of burger van een plaatselijke gemeenschap, niet van een groter geheel als een provincie of land. Zo kende de stad Deventer ingezetenen en burgers. Eerstgenoemden hadden wel toestemming gekregen om binnen de stad te wonen, maar ze hadden er verder geen rechten. Burgers daarentegen mochten zonder beperkingen in de stad handel drijven, waren vrijgesteld van de betaling van tolgeld dat de stad hief en mochten tot 1545 de stadsweiden gebruiken. Die weiden waren stroomopwaarts, gelegen aan weerszijden van de IJssel (dus in de richting van Gorssel en Wilp). Het jaar 1545 viel in de bloeitijd van Deventer. Het burgerschap was geliefd en het aantal burgers nam snel toe. Velen van hen maakten gebruik van hun recht om vee op de stadsweiden te laten grazen en op die weiden werd het dan ook steeds drukker met koeien en paarden. Daar wilde de stad iets aan doen. Zo kon het gebeuren, dat in 1545 de stedelijke regering een onderscheid aanbracht tussen de burgers: grootburgers mochten in het vervolg wel, maar kleinburgers niet meer de weiden gebruiken. Vandaar dat deze twee soorten Deventenaren ook bekend stonden als gras-, respectievelijk halfburgers. Het verschil kwam niet alleen tot uitdrukking in het beschikken over meer of minder rechten, maar ook in een hogere dan wel een lagere koopprijs voor het burgerrecht. Het tweede verschil tussen beide categorieën van stedelingen ontstond in 1560, toen het Burgerweeshuis werd opgericht voor uitsluitend wezen van grootburgers.  Alleenstaande kinderen van kleinburgers, van ingezetenen en van overleden ouders zonder band met Deventer moesten zich maar wenden tot het armbestuur en konden vanaf 1679 worden opgenomen in het Kinderhuis. et grootburgerrecht ging over op in Deventer geboren wettige kinderen waarvan de vader dat recht bezat. De stad kon het recht ook cadeau doen. Dan gold het als een secundaire arbeidsvoorwaarde voor van elders komende functionarissen, bijvoorbeeld voor ambtenaren, organisten en hoogleraren. In de 17e en 18e eeuw moest een toekomstige grootburger naar het stadhuis komen met zijn eigen geweer (als teken dat hij de stad wilde helpen verdedigen) en met twee brandemmers in de hand (als teken dat hij bereid was om mee te helpen met de brandweer). Aldus toegerust legde de nieuweling voor de stadsregering de burgereed af. In het midden van de negentiende eeuw hielden steeds minder stedelingen vee. Na veel discussie heeft de gemeenteraad in 1866 een nieuwe regeling vastgesteld die nog steeds van toepassing is. Het verkopen of schenken van het grootburgerrecht werd beëindigd. Degenen die nog over dit recht beschikten mochten kiezen tussen een jaarlijkse uitkering van dertig gulden of het weiden van een paard.

Grootburger is men nu wanneer men wettig afstamt van één van de in 1866 als zodanig geregistreerde families, te Deventer is geboren en er een zelfstandige huishouding voert. De vererving geschiedt in mannelijke lijn. Bij vrouwen wordt het recht slapend door huwelijk. Voert de dochter van een grootburger in ongetrouwde staat een zelfstandig huishouden, dan heeft zij wel recht op een uitkering. Dat geldt ook wanneer zij weduwe of wettig gescheiden is. Grootburgers die de stad verlaten, kunnen weer één jaar nadat zij zijn teruggekomen aanspraak maken op hun recht.

Geleidelijk daalt het aantal grootburgers. Door het uitsterven, maar vooral door het verhuizen van families uit de gemeente is hun aantal nu nog 116 en behoren zij tot 30 verschillende families. Tenminste één grootburger laat elk jaar nog een paard weiden. De uitvoering van de regeling van het recht is in handen van de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Eens in de vijf jaar nodigen burgemeester en wethouders alle grootburgers uit voor een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis. Iemand houdt daar een inleiding, één van de aanwezigen krijgt haar of zijn uitkering in contanten uitbetaald en allen ontmoeten elkaar tijdens een receptie. Zo houdt de gemeente Deventer dit historische recht, herinnering aan een lange en rijke geschiedenis, in ere.

 

Grootburgers van Deventer kunnen aanspraak maken op een jaarlijkse uitkering van € 13,61. De gemeenteraad heeft op 15 februari 1866 besloten de rechten van de grootburgers tot het drijven van vee op stadsweiden te vervangen door een jaarlijkse vergoeding. Dit raadsbesluit is nog steeds geldig.

 

 


12    Philippus DELWEL, Sjouwer, schipper, scheepstimmerman, geboren op dinsdag 9 mei 1815 te Hillegersberg, overleden op maandag 5 maart 1894 te Kralingen op 78-jarige leeftijd, zn. van
Joannes (Jan) DELWEL (zie 24) en Johanna (Anna) van der LUGT (zie 25).
Getrouwd op 19-jarige leeftijd op zaterdag 21 februari 1835 te Kralingen

 

Afbeelding met tekst, brief, document, papier

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

met de 20-jarige
13    Anna (Johanna) ZOET, geboren op maandag 30 mei 1814 te Ouderkerk ad IJssel, overleden op maandag 15 januari 1894 te Kralingen op 79-jarige leeftijd, dr. van
Jan ZOET (zie 26) en Anna DEKKER (zie 27).
Waaruit geboren:

   1. 

Johannes, slepersknecht, melkventer, geboren op vrijdag 19 december 1834 te Kralingen, overleden op vrijdag 19 februari 1915 te Rotterdam op 80-jarige leeftijd.
Getrouwd 1861 met Sina van den BERG, geboren op vrijdag 17 juli 1835 te Kralingen, overleden op zondag 31 mei 1908 te Rotterdam op 72-jarige leeftijd, dr. van Pieter van den BERG en Alida HOUTKOOP.

   2. 

Johanna, geboren op dinsdag 9 februari 1836 te Hillegersberg, overleden op maandag 29 mei 1905 te Rotterdam op 69-jarige leeftijd.
Getrouwd op 28-jarige leeftijd op woensdag 31 augustus 1864 te Rotterdam met Jouke de VRIES, 27 jaar oud, geboren op vrijdag 25 augustus 1837 te Lemmer, zn. van Sijmon Jans de VRIES en Elligje / Ellege MARTENS / MAARTENS.

   3. 

Eva, geboren op vrijdag 15 december 1837 te Kralingen, overleden op donderdag 27 juni 1839 te Kralingen op 1-jarige leeftijd.

   4. 

Wilhelmina, geboren op woensdag 16 januari 1839 te Kralingen, overleden op donderdag 9 mei 1839 te Kralingen, 113 dagen oud.

   5. 

Eva, geboren op zondag 15 maart 1840 te Hillegersberg, overleden op zondag 11 oktober 1914 te Rotterdam op 74-jarige leeftijd.
Getrouwd op 26-jarige leeftijd op woensdag 18 april 1866 te Hillegersberg met Jan Hendrik BIJLEVELD, zn. van Dirk BIJLEVELD en Maria Cornelia de JONGE.

   6. 

Klazina, dienstbode, geboren op dinsdag 1 maart 1842 te Kralingen, overleden op maandag 8 april 1907 te Rotterdam op 65-jarige leeftijd.
Getrouwd op 23-jarige leeftijd op woensdag 10 mei 1865 te Rotterdam met Reint Aldert BIJLEVELD, 23 jaar oud, geboren op zondag 12 december 1841 te Rotterdam, zn. van Dirk BIJLEVELD en Maria Cornelia de JONGE.

   7. 

Willem, los werkman, bootwerker, geboren op donderdag 6 juni 1844 te Kralingen, overleden op zaterdag 10 december 1910 te Kralingen op 66-jarige leeftijd.
Getrouwd op 25-jarige leeftijd op woensdag 15 september 1869 te Rotterdam met Pieternella KAMEN, 22 jaar oud, geboren op zondag 4 oktober 1846 te Rotterdam, dr. van Johannes Wilhelmus KAMEN en Maria van WINGERDE.

   8. 

Antonia, geboren op dinsdag 17 november 1846 te Hillegersberg, overleden op dinsdag 25 september 1900 te Rotterdam op 53-jarige leeftijd.

   9. 

Maria, geboren op woensdag 27 september 1848 te Hillegersberg, overleden op dinsdag 25 maart 1913 te Rotterdam op 64-jarige leeftijd.
Getrouwd met Pieter den OUTER, geboren op zondag 22 april 1849 te Kralingen, overleden op zondag 18 november 1928 te Kralingen op 79-jarige leeftijd, zn. van Johannes den OUTER en Johanna HEUS.

   10. 

Cornelia, geboren op zaterdag 31 augustus 1850 te Hillegersberg, overleden op donderdag 2 mei 1929 te Rotterdam op 78-jarige leeftijd.
Getrouwd op 23-jarige leeftijd op woensdag 25 februari 1874 te Kralingen met Dirk van der MEER, geboren ca 1848, zn. van Isaac van der MEER en Petronella GROENEWEG.

   11. 

Wilhelmina, geboren op zaterdag 12 februari 1853 te Hillegersberg, overleden op maandag 15 mei 1911 te Rotterdam op 58-jarige leeftijd.
Getrouwd (1) op 22-jarige leeftijd op woensdag 20 oktober 1875 te Rotterdam met Arie den OUTER, 25 jaar oud, ketelmaker, geboren op vrijdag 22 februari 1850 te Kralingen, overleden 1883 te Kralingen, zn. van Leendert den OUTER en Ariaantje de HEUS.

Getrouwd (2) op 30-jarige leeftijd op woensdag 19 december 1883 te Kralingen met Leendert den OUTER, zn. van Leendert den OUTER en Ariaantje de HEUS.

   12. 

Philippus (zie 6).

 

 

   13. 

Elizabeth, geboren op dinsdag 15 december 1857 te Hillegersberg, overleden op zaterdag 19 december 1857 te Hillegersberg, 4 dagen oud.

 

Afbeelding met tekst, handschrift, lijn, Parallel

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met handschrift, lijn, tekst, handgeschreven

Automatisch gegenereerde beschrijving 

 

Afbeelding met tekst, ontvangst, diagram, lijn

Automatisch gegenereerde beschrijving


14    Jan FLOHIL, geboren op woensdag 5 augustus 1835 te Ouwerkerk, overleden op zaterdag 31 oktober 1874 te Kralingen op 39-jarige leeftijd, begraven op maandag 2 november 1874 te Kralingen, arbeider,
vertrekt op 3 maart 1866 naar Kralingen

 

Afbeelding met tekst, menu, papier

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

zn. van Leendert FLOHIL (zie 28) en Francina DAZE (zie 29).
Getrouwd op 22-jarige leeftijd op woensdag 31 maart 1858 te Ouwerkerk

 

Afbeelding met tekst, document, handschrift, papier

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

met de 22-jarige
15    Dirkje KUIJPER, geboren op vrijdag 15 januari 1836 te Ouwerkerk, overleden op zaterdag 25 april 1874 te Kralingen op 38-jarige leeftijd, dr. van
Hugo KUIJPER (zie 30) en Wilhelmina Huberdina HEULE (zie 31).
Waaruit geboren:

   1. 

Francina (zie 7).

 

 

   2. 

Hugo, geboren op maandag 2 januari 1860 te Ouwerkerk, overleden op woensdag 1 augustus 1866 te Rotterdam op 6-jarige leeftijd.

   3. 

Leendert Frans, geboren op vrijdag 18 januari 1861 te Ouwerkerk, overleden op woensdag 7 oktober 1868 te Rotterdam op 7-jarige leeftijd.

   4. 

Willem Hubert, geboren op maandag 18 januari 1864 te Ouwerkerk, overleden op woensdag 11 september 1929 te Rotterdam op 65-jarige leeftijd.

 

De inschrijving in de burgerlijke stand van Rotterdam vermeldt Ouwerkerk aan den IJssel (= Zeeland)

 

Willem Hubert wordt op 28 februari 1895 ingeschreven in Kralingen. Aanvankelijk woonde hij in bij Philippus Delwel en later in het  tehuis voor ouden

 

   5. 

Cornelis Josua, geboren op maandag 18 juni 1866 te Kralingen, overleden op maandag 15 februari 1892 te Kralingen op 25-jarige leeftijd.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Afbeelding met grond, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving  
Willem Hubert Flohil (1864) met Cornelis Philippus Docter (ca 1920

 

Afbeelding met grond, buiten, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving
Francina Flohil, Eva Delwel en Philippus Delwel (ca 1920)

 

 

Generatie V


 
16    Arent Jan DOCTER,
schipper, geboren op maandag 26 oktober 1778 te Veessen, gedoopt (ng) op zondag 1 november 1778 te Veessen.

 

Afbeelding met handschrift, brief, papier, tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving


Jan Docter verkoopt op 31 januari 1811 samen met Lambert en Arend Docter voor f600 publiek aan Jan Slot en Leida de Weert een buitendijks huis en grond te Veessen[26]

 

zoon van Jan DOCTER (zie 32) en Gerritjen van SCHOONHOVEN (zie 33).
Ondertrouwd op zaterdag 26 oktober 1805 te Deventer, getrouwd 0 november 1805 te Deventer met
17    Aaltje Cornelis NIJBOER, geboren 1788 te Genemuiden, overleden op woensdag 1 oktober 1856 te Deventer

 

Afbeelding met handschrift, brief, tekst, papier

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

dr. van Cnelis Hendriks (Knelis, Cornelis) NIJEBOER (zie 34) en Geesken Alberts van den BERG (Assenberg) (zie 35).
Waaruit geboren:

   1. 

Jan (zie 8).

 

 

   2. 

Gerrigje, geboren op woensdag 27 januari 1808 te Genemuiden (gezindte: ng), overleden op vrijdag 13 februari 1874 te Zwartsluis op 66-jarige leeftijd.
Getrouwd op 24-jarige leeftijd op zaterdag 10 november 1832 te Genemuiden met Berend VISSCHER, 34 jaar oud, geboren op zaterdag 1 september 1798 te Zwartsluis, overleden op zondag 19 december 1852 te Zwartsluis op 54-jarige leeftijd, zn. van Arend VISSCHER en Leentje Klasen SMAND.

   3. 

Cornelis, beurtschipper op Amsterdam, geboren op zondag 29 oktober 1809 te Genemuijden (gezindte: ng), overleden op woensdag 27 februari 1856 te Apeldoorn op 46-jarige leeftijd,


Na het overlijden van Cornelis treedt WR Bennink op als voogd over Hillegonda en Arend Jan.
.
Getrouwd (1) op 29-jarige leeftijd op donderdag 25 juli 1839 te Deventer met Jannetje SLOBBEN, beurtschippersche, geboren ca 1814 te Driel, gedoopt te Deventer, overleden op woensdag 19 oktober 1842 te Apeldoorn, dr. van Albert Hendriks SLOBBEN en Hendrikje TEUNISSEN (Jonkman). {Zij was eerder getrouwd voor 1839 met Harmen KLUWEN.}
Getrouwd (2) op 34-jarige leeftijd op woensdag 8 november 1843 te Apeldoorn met Wilhelmina BENNINK, 19 jaar oud, dienstmeid, geboren op dinsdag 27 januari 1824 te Apeldoorn, overleden op donderdag 2 juli 1857 te Amsterdam op 33-jarige leeftijd, dr. van Teunis BENNIN(C)K en Hilletje Wouters RIJSDORP.

 

 

   4. 

Gerrit, schipper, geboren op zondag 20 oktober 1811 te Genemuiden (gezindte: ng), overleden op maandag 26 maart 1860 te Kampen op 48-jarige leeftijd.
Getrouwd (1) op 30-jarige leeftijd op donderdag 27 januari 1842 te Genemuijden met Niclasina BAKKER, 42 jaar oud, vroedvrouw, geboren op woensdag 6 november 1799 te Groningen, overleden op zondag 5 mei 1844 te Genemuiden op 44-jarige leeftijd, dr. van Willem Jans BAKKER, schipper, en Aaltje DERKS TJASSENS. {Zij was eerder getrouwd op 22-jarige leeftijd op donderdag 21 maart 1822 te Groningen.}

Getrouwd (2) op 33-jarige leeftijd op zaterdag 4 oktober 1845 te Zwartsluis met Roelina Helena ter STEGE (ter Steeg), 34 jaar oud, geboren op woensdag 13 maart 1811 te Hoogeveen, dr. van Albertus Johannis ter STEGE en Jantien ter HOORN. {Zij was eerder getrouwd op 25-jarige leeftijd op maandag 18 april 1836 te Zwartsluis met Peter Johannes SCHMITZ, 32 jaar oud, geboren op zondag 30 oktober 1803 te Burscheid, zn. van Johann Peter SCHMITZ en Anna Christina FRITZ. Zij is later getrouwd op 53-jarige leeftijd op woensdag 14 december 1864 te Amsterdam met Hendrikus Lubertus LOODEWIJK, geboren ca 1806 te Haarlem}.

 

Afbeelding met tekst, papier, handschrift, brief

Automatisch gegenereerde beschrijving


18    Jan GERRITS,
daghuurder, geboren op woensdag 29 april 1772 te Broek-Voorst, gedoopt (ng) op zondag 3 mei 1772 te Voorst, 29/03 mei 1772 Jan Gerrit Jan Berends Derkjen Lammers[27], overleden op zaterdag 17 februari 1849 te Terwolde op 76-jarige leeftijd, 76 jr.

Van Lammert Arens, ontfangen het jaar pagt van de Ledige Hofstede,
verschenen Petri 1814 10=0=0
verschenen Petri 1815 en 1816 20=0=0
1815 den 27 September bovenstaande stuk land de ledige Hofstede verpagt aan Arent Reuvekamp voor ses jaaren, jaarlijks voor 15 gulden, aanvang nemende Petri 1816.
1816 den 11 April ontfangen Petri 1817 15=0=0
en Petri 1818 15=0=0
1819 den 23 Januarij ontfangen Petri 1819 15=0=0
Verrekent in 1819.

Nu Jan Garrits (Reuvekamp) Pauwel.
1823
Mai 10 De pagt verschenen in onderscheiden termijnen betaald 1820 f. 15,=
1821 15,=
1822 15,=
1823 15,=
1824 15,=
1825 15,=
1826 15,=
Verrekend 20 Julij 1827.

1831 Julij 21 1827 f. 15,=
1828 15,=
1829 15,=
In mindering op 1830 2,=
Bij marken resolutie van 23 Mei 1835 is de resterende pacht kwijtgescholden.

Het gebruik
De tekst in zwart is de tekst, zoals deze in de markeboeken staat opgetekend. De tekst in blauw betreft de beeldgegevens.
Achter in het tweede deel wordt opnieuw begonnen met paginering in een omgedraaid markeboek. Bij de transcriptie moet de
tekst van achter naar voren worden gelezen. Het betreft de beeldnummers 143159. Begin hier met het lezen van de transcriptie
van beeldnummer 159 linkerzijde, lees vervolgens de transcriptie van beeldnummer 158 rechterzijde, 158 linkerzijde en zo
verder.

Inleiding:
Lang werd gedacht dat de markeboeken van Appen verloren waren gegaan. Er bevinden zich echter nog twee markeboeken in
particulieer bezit. Deze betreffen de periode 16311846.
Het eerste deel, dat de periode 16311732 beslaat, begint met een afschrift van het markerecht, dat in 1566 werd vastgesteld. Het tweede deel begint in 1733 en eindigt met de verdeling van de markegronden en de opheffing van de markeorganisatie in 1846.
De twee markeboeken zijn in 2012 gedigitaliseerd. Hoewel de markeboeken dus niet in fysieke vorm aanwezig zijn in het
gemeentearchief, is er wel een digitale versie beschikbaar. Deze digitale versie is te raadplegen in de studiezaal.
De gedigitaliseerde markeboeken zijn in de periode 2012 - 2013 getranscribeerd door de heer B.W. van 't Erve[28].

Zoon van
Gerrit Jan BERENDS (zie 36) en Derkjen LAMMERS (Derkjen Jansen, Lamers) (zie 37).
Getrouwd (2) op 48-jarige leeftijd op zaterdag 17 maart 1821 te Voorst, weduwnaar van Jenneken Barloo weduwe van Arend Reuvekamp

 

Afbeelding met tekst, handschrift, brief, document

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

met Christina Geertruij (Kristina) LAMBERTS (Lammerts), 43 jaar oud, boerenwerk doende, geboren op zondag 15 juni 1777 te Voorst, gedoopt (ng) op zondag 22 juni 1777 te Broek (Voorst), lidmaat te Voorst op 1 april 1810, , dr. van Lammert ARENTS, werkman, en Johanna (Hanna, Maria) HARMS, werkvrouw. {Zij was eerder ondertrouwd op zaterdag 28 september 1799 te Garderen met Arend REUVEKAMP, geboren ca 1774, overleden voor 1821.


Van Arent Reuvekamp,
De pagt van de Ledige Hofstede, verschenen Petri 1804 10=0=0
1805 10=0=0
1806 10=0=0
1807 10=0=0
1808 10=0=0
En Petri 1809 10=0=0


1815 den 27 September bovenstaande stuk land de ledige Hofstede verpagt aan Arent Reuvekamp voor ses jaaren, jaarlijks voor 15 gulden, aanvang nemende Petri 1816[29].
1816 den 11 April ontfangen Petri 1817 15=0=0
en Petri 1818 15=0=0
1819 den 23 Januarij ontfangen Petri 1819 15=0=0
Verrekent in 1819

 

Ondertrouwd (1) op vrijdag 27 februari 1801 te Voorst, getrouwd voor de kerk op 28-jarige leeftijd op vrijdag 20 maart 1801 te Voorst (ng),

Afbeelding met tekst, handschrift, brief, papier

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

 

 

Gerrits,%20Jankopie

 met

19    Jenneken WILLEMS (BARLOO), Landvrouw, geboren op donderdag 14 oktober 1779 te Voorst, gedoopt (ng) op zondag 24 oktober 1779 te Voorst, overleden op vrijdag 31 juli 1807 te Voorst op 27-jarige leeftijd,[30] begraven op dinsdag 4 augustus 1807 te Voorst

 

Afbeelding met tekst, handschrift, brief, document

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

dr. van Willem Jansen BAARLOO (Barlo, Bardeloo) (zie 38) en Gerdina Harms (Gerritje) WIGMAN (Wichmans) (zie 39).
Waaruit geboren:

   1. 

Gerdina, dienstmeid, geboren op woensdag 15 april 1801 te Voorst, gedoopt (ng) op maandag 19 januari 1801 te Voorst[31].
Getrouwd (1) op 24-jarige leeftijd op zaterdag 30 april 1825 te Voorst met Berend Jansen TAMBOER, 39 jaar oud, daghuurder, geboren op dinsdag 18 april 1786 te Apeldoorn
[32], overleden op zondag 21 augustus 1825 te Twello op 39-jarige leeftijd, zn. van Derk Janssen TAMBOER, landman, en Janna KNIPPENBERG, landvrouw.

Getrouwd (2) op 26-jarige leeftijd op vrijdag 27 april 1827 te Apeldoorn met Anthony van TERBURG, zn. van Govert Franssen van TERBURG en Jannetje JANSEN.

   2. 

Willemina (Gerres), boerenwerk doende, geboren op zondag 16 januari 1803 te Voorst, overleden op dinsdag 24 januari 1865 te Gorssel op 62-jarige leeftijd.
Getrouwd op 21-jarige leeftijd op zaterdag 18 december 1824 te Voorst met Derk Jan BRUS, 29 jaar oud, boerenknecht, geboren op zaterdag 10 januari 1795 te Warnsveld, gedoopt (ng) op zondag 11 januari 1795 te Warnsveld
[33], overleden op vrijdag 22 april 1859 te Warnsveld op 64-jarige leeftijd, zn. van Derk BRUS, werkman, en Janna LINDEMANS, werkvrouw.

   3. 

Derkje(n) (Dirkje) (zie 9).

 

 

   4. 

Janna, geboren op dinsdag 19 november 1805 te Voorst.
Getrouwd op 18-jarige leeftijd op vrijdag 30 januari 1824 te Deventer met Frederik ten VOORDE, 22 jaar oud, geboren op woensdag 17 juni 1801 te Deventer, zn. van Zwier ten VOORDE en Catrina TOLHUIJS.

 

     Afbeelding met buitenshuis, boom, hemel, verven

Automatisch gegenereerde beschrijving

Gezicht op Deventer

 

 
20    Hendrik HEUKELS, schipper(sknecht), gedoopt (ng) op woensdag 21 september 1774 te Deventer, overleden op dinsdag 19 november 1844 te Deventer op 70-jarige leeftijd
[34], zn. van Willem HEUKELS (zie 40) en Harmina LUELOF/LULOFS (zie 41).
Getrouwd voor de kerk 9-00-1808 te Deventer met
21    Reiniertje / Reintje OLTHOF, geboren te Epse, gedoopt (ng) op zondag 8 maart 1772 te Deventer-Bergkerk, belijdenis te Epse pasen 1797, overleden op zaterdag 23 maart 1850 te Deventer op 78-jarige leeftijd
[35], dr. van Wolter OLTHOF (zie 42) en Johanna Maria Roelofs EGGINK (zie 43).
Waaruit geboren:

   1. 

Willem, sjouwer, geboren 1809 te Deventer.
Getrouwd (1) op donderdag 18 juli 1839 te Deventer met Dieuwerke JACOBS (Tempel), geboren 1806-07 te Legemeden, dr. van Frebes JACOBS en Trijntje JANS.

Getrouwd (2) op donderdag 23 maart 1848 te Deventer met Gesina Johanna van KEMPEN, geboren 1803/4 te Deventer, dr. van Hendrik van KEMPEN en Alberdina ten KATE.

   2. 

Wolter (zie 10).

 

 

   3. 

Bartje, geboren op zondag 20 april 1817 te Deventer, overleden op zaterdag 1 januari 1876 te Deventer op 58-jarige leeftijd.
Getrouwd op 32-jarige leeftijd op donderdag 3 mei 1849 te Deventer met Hendrik Jan REESINK (Roesink), kleermaker, geboren 1821-22 te Deventer, overleden op woensdag 18 mei 1870 te Deventer, zn. van Willem Frederik Hendrikus REESINK en Mechteld MEIJERINK.

   4. 

Lulof, schilder, verver, geboren op zaterdag 11 september 1819 om 19.00 uur te Deventer, overleden op dinsdag 12 februari 1907 te Deventer op 87-jarige leeftijd, begraven op zaterdag 14 december 1907 te Deventer.
Getrouwd (1) op 29-jarige leeftijd op donderdag 3 mei 1849 te Deventer met Hendrikjen LAMMERS, geboren 1820-21 te Deventer, dr. van Gerrit Jan LAMMERS en Johanna LOCHT.


Getrouwd (2) op 31-jarige leeftijd op donderdag 31 juli 1851 te Olst met Hendrikjen WISSINK, geboren 1822 te Olst, overleden op vrijdag 31 januari 1913 te Deventer, dr. van Jannes WISSINK en Maria STRUNK.


22    Gerrit Jan HAMER, grootburger van Deventer, gedoopt (ng) op dinsdag 23 februari 1768 te Deventer, overleden op maandag 6 oktober 1845 te Deventer op 77-jarige leeftijd, belijdenis met pasen
1788[36]Afbeelding met handschrift, tekst, papier, document

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

zoon van Henrik HAMER (zie 44) en Jacomina BONGAART/D (zie 45).
Getrouwd voor de kerk op 31-jarige leeftijd op zondag 5 mei 1799 te Deventer

 

Afbeelding met handschrift, kalligrafie, brief, document

Automatisch gegenereerde beschrijving

met de 31-jarige
23    Isabella WILMINK, geboren te Bathmen, gedoopt (ng) op zondag 14 februari 1768 te Bathmen, overleden op vrijdag 10 november 1843 te Deventer op 75-jarige leeftijd
[37].

 

Afbeelding met handschrift, tekst, document, papier

Automatisch gegenereerde beschrijving


Dr. van Antonij WILMINK (WILLEMINK) (Teunis Garritsen) (zie 46) en Judith Aletta ENTING/K (zie 47).
Waaruit geboren:

   1. 

Hen(d)rik, schoenmaker, geboren op donderdag 18 februari 1802 te Deventer, overleden op vrijdag 16 oktober 1874 te Deventer op 72-jarige leeftijd.
Getrouwd op 24-jarige leeftijd op donderdag 30 november 1826 te Deventer met Derkske VEUGELINK, 25 jaar oud, geboren op woensdag 28 januari 1801 te Doetinchem, overleden op woensdag 15 januari 1879 te Deventer op 77-jarige leeftijd, dr. van Steven VEUGELINK en Zwaantje GEESINK.

   2. 

Jacomina Antonia, gedoopt op zondag 6 november 1803 te Deventer, overleden op woensdag 13 november 1839 te Deventer op 36-jarige leeftijd.
Getrouwd op 32-jarige leeftijd op donderdag 2 juni 1836 te Deventer met Jan Albert van ZANTEN, 37 jaar oud, voermansknecht, geboren op woensdag 27 februari 1799 te Olst, zn. van Joannes Albertus (Jan) van SANTEN en Geertruij SCHOL.

   3. 

Antonia, gedoopt op woensdag 26 februari 1806 te Deventer, overleden op dinsdag 4 maart 1806 te Deventer, 6 dagen oud.

   4. 

Johanna Berendina, gedoopt op woensdag 7 oktober 1807 te Deventer, overleden op woensdag 25 december 1822 te Deventer op 15-jarige leeftijd.

   5. 

Antonia Catriena, geboren op woensdag 28 december 1808 te Deventer (zie 11).

 

 

   6. 

Berend, kleermaker, geboren op woensdag 12 december 1810 te Deventer, overleden op vrijdag 23 december 1887 te Deventer op 77-jarige leeftijd.
Getrouwd te Deventer met Hendrika Berendina SCHOLTEN, geboren op donderdag 10 november 1808 te Deventer, dr. van Hendrik SCHOLTEN en Johanna van der LEUS.

 

 

https://www.atlasenkaart.nl/maps/2632.jpg

 


24    Joannes (Jan) DELWEL, tapper, geboren te Hillegersberg, gedoopt (rk) op zaterdag 6 maart 1790 te Kralingen (getuige(n): Jacoba van Honswijk, Henric Bruch), overleden op dinsdag 9 februari 1847 te Hillegersberg op 56-jarige leeftijd, overleden als Jan Delwel (moeder Maria van Honswijk), zn. van Philippus Johannes DELWEL (Delwil, Dellewel) (zie 48) en Maria Catharina (van) HONS(E)WIJ(C)K (zie 49).
Getrouwd op 24-jarige leeftijd op woensdag 23 november 1814 te Kralingen `

 

delwel%20-%20lugt,%20huwelijk2

 

met de 22-jarige
25    Johanna (Anna) van der LUGT, geboren op vrijdag 1 juni 1792 te Kralingen, gedoopt (ng) op zondag 3 juni 1792 te Kralingen[38], overleden op maandag 7 september 1846 te Hillegersberg op 54-jarige leeftijd, dr. van Willem Jansz van der LUGT (zie 50) en Hester LIJON (Leon) (zie 51).
Waaruit geboren:

   1. 

Philippus (zie 12).

 

 

   2. 

Willem DELWEL(l), aschophaalder, bouwman (1874), geboren op maandag 19 mei 1817 te Hillegersberg, overleden op zondag 10 oktober 1897 te Rotterdam op 80-jarige leeftijd.
Getrouwd met Cornelia VUYK, geboren op woensdag 5 september 1821 te Rotterdam, dr. van Marinus VUYK en Barbara van MOURIK.

   3. 

Gerrit, geboren op woensdag 20 oktober 1819 te Kralingen, overleden op zondag 25 mei 1902 te Kralingen op 82-jarige leeftijd.
Getrouwd met Elizabeth RIETHOF, geboren op dinsdag 2 april 1833 te Dordrecht, dr. van Hendrik RIETHOF en Elisabeth van KEPPEL.

   4. 

Johannes, scheepstimmerman, geboren op woensdag 24 april 1822 te Rotterdam, overleden op dinsdag 16 november 1869 te Borgerhout op 47-jarige leeftijd.
Getrouwd op 29-jarige leeftijd op woensdag 1 oktober 1851 te Rotterdam met Catharina van KERKUM, dr. van Willem van KERKUM en Catharina HESSE.

   5. 

Anthonie, gistwerker, geboren op zaterdag 26 juni 1824 te Kralingen, overleden op maandag 22 september 1902 te Kralingen op 78-jarige leeftijd.
Getrouwd (1) op 21-jarige leeftijd op woensdag 25 februari 1846 te Hillegersberg met Teuntje van der HOEVEN, geboren ca 1824 te Maassluis, overleden op dinsdag 7 juli 1857 te Rotterdam, dr. van Jacob van der HOEVEN en Anna van VEEN.


Getrouwd (2) op 35-jarige leeftijd op woensdag 30 mei 1860 te Rotterdam met Janna POLLEMAN, 37 jaar oud, geboren op donderdag 23 januari 1823 te Rotterdam, dr. van Jan POLLEMAN en Jannetje de BOER.


26    Jan ZOET, gedoopt op donderdag 5 juni 1783 te Nieuwerkerk aan den IJssel, overleden op woensdag 30 december 1818 te Ouderkerk ad IJssel op 35-jarige leeftijd[39], zn. van Witte SOET (zie 52) en Eefje (Iefje, Ijfje) ZEEUW (zie 53).
Getrouwd voor de kerk op 23-jarige leeftijd op zondag 11 januari 1807 te Ouderkerk aan de IJssel

 

Afbeelding met tekst, handschrift, document, kalligrafie

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

met de 23-jarige
27    Anna DEKKER, naaister (1809), werkster (1829), geboren op zondag 4 januari 1784 te Ouderkerk ad IJssel, gedoopt (ng) op zondag 11 januari 1784 te Ouderkerk ad IJssel, overleden op dinsdag 31 juli 1849 te Ouderkerk aan den IJssel op 65-jarige leeftijd[40] [41]
dr. van Sijmen (Simon) DEKKER (zie 54) en Lijsbeth (Lijsje) SCHUURMAN (zie 55).
Waaruit geboren:

   1. 

Nn, geboren op maandag 2 januari 1809 te Ouderkerk ad IJssel, overleden op maandag 2 januari 1809 te Ouderkerk ad IJssel,  dagen oud.

   2. 

Iefje (Eva), naaister (1829), geboren op zondag 7 januari 1810 te Ouderkerk ad IJssel, gedoopt op woensdag 10 januari 1810 te Ouderkerk ad IJssel, overleden op donderdag 5 oktober 1848 te Ouderkerk aan den IJssel op 38-jarige leeftijd.
Getrouwd voor de kerk op 28-jarige leeftijd op zaterdag 1 september 1838 te Ouderkerk ad IJssel met Hendrik van VLIJMEN, 27 jaar oud, geboren op zaterdag 27 april 1811 te Krimpen ad Lek, zn. van Pieter van VLIJMEN en Aagje KELK.

   3. 

Anna (Johanna) (zie 13).

 

 

Afbeelding met kaart, tekst, atlas, diagram

Automatisch gegenereerde beschrijving    Afbeelding met tekst, kaart, diagram, Plan

Automatisch gegenereerde beschrijving
28    Leendert FLOHIL, arbeider, geboren op maandag 2 januari 1804 te Bruinisse, overleden op dinsdag 12 februari 1867 te Bruinisse op 63-jarige leeftijd

 

Afbeelding met tekst, document

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

zn. van Jan Cornelisse FLOHIL (zie 56) en Jozina